Medio oktober 2023 benaderde auteur Danielle van Dijk mij met de vraag of ik het artikel over de grote godin Isis wilde schrijven voor het boek ‘van His-Story naar Her-Story, sterke vrouwen uit de geschiedenis en het heden‘ dat in februari 2024 verschijnt. Aangezien Isis’ beeltenis de cover van het boek siert, mag mijn verhaal over haar iets langer zijn dan de andere verhalen. Op het moment dat Danielle mij vroeg, was ik volop bezig met de zorg voor mijn moeder en kon slechts luisteren naar de stem van mijn ziel die JAAAA riep, mits ik ook een artikel mocht schrijven over Camille Claudel. In alles voelde ik dat deze geniale beeldhouwster niet mocht ontbreken en wie anders dan ikzelf zou haar verhaal kunnen schrijven?! In de weken naast mijn moeders ziekte- en sterfbed werd het mij steeds duidelijker dat mijn focus qua onderzoek en schrijven voor 2024 mag komen op het afronden van mijn boek ‘Het Parijs van Isis‘ en de pen weer oppakken voor mijn biografie ‘Camille Claudel statuaire‘. De artikelen over Isis & Camille voor het boek ‘van His-Story naar Her-Story’ zijn daar een mooie aanzet toe.

Na de begrafenis van mijn moeder op 13 november 2023 was het alsof alle zwaarte van mijn schouders gleed en ik alleen nog maar kon slapen. De deadline voor de twee artikelen was 1 december, mijn moeders verjaardag, en die heb ik gehaald. Tussen slapen en waken zijn er twee prachtige artikelen ontstaan. Er hoefde niets geredigeerd te worden, wat dan weer het voordeel is dat je auteur bent, zodat ik mij verder kon onderdompelen in mijn noodzakelijke winterslaap. Alleen voor de Midwinter masterclass van het Ancient Herstory Programma en de Heilige Nachten kroop ik uit mijn winterholletje en had contact met de buitenwereld.

Nu de kracht van de Zon weer toeneemt, begin ik langzaamaan wakker te worden – leven met de cyclus van de seizoenen is zo fijn – en is het tijd om te vertellen over het project Sterke Vrouwen. Op zaterdag 3 februari 2023 vindt een conferentie plaats in Zeist en wordt het boek ten doop gehouden. Daarna is het boek via (online) boekwinkels te verkrijgen. 

De artikelen die ik heb geschreven en uiteraard mijn auteursrecht hebben, zijn te lezen op de websites van respectievelijk ‘Het Parijs van Isis’ en ‘Camille Claudel statuaire’.  

~ Karin Haanappel ~
24 januari 2024