Midwinter & Heilige Nachten

Het moment in het Jaarwiel rond Midwinter wordt al eeuwenlang door verschillende culturen wereldwijd als magisch beschouwd. De dagen worden korter, de nachten langer tot dan ene moment waarop de Zon het laagste punt aan de horizon bereikt en vervolgens drie dagen stil lijkt te staan om in de diepe, donkere Moedernacht opnieuw geboren te worden. De daarop volgende nachten, tot aan La Befana (Epifania) op 6 januari, zijn heel speciaal want elke nacht is een voorbode voor een maand in het nieuwe jaar. Dertien Heilige Nachten

Deze tijd heeft mij altijd gefascineerd en zodoende ben ik op mijn eigen wijze, geïnspireerd door vele tradities, deze tijd vol beloftes gaan vieren. In 2020 (toen de wereld in lock-down zat) heb ik voor het eerst mijn wijze van de Heilige Nachten opengesteld voor anderen. Het enthousiasme van de deelnemers was groot, hun liefdevolle energie nog groter. De verbinding met elkaar was en is zo fijn, zo inspirerend, het voelt als een groot cadeau om de magie van deze speciale tijd met elkaar te beleven.

Ieder jaar kun je gratis met mij meedoen met de Heilige Nachten, van Midwinter tot La Befana (van 21 december t/m 6 januari). Aanmelden is mogelijk vanaf medio november (houd mijn nieuwsbrief in de gaten) tot de avond van 24 december. Als we de Moedernacht ingaan, sluiten de deuren weer voor een jaar. Hoewel de Heilige Nachten ieder jaar anders zijn, blijft het geweldig om met elkaar en Alles wat Is verbonden te zijn, om te beseffen dat onze perceptie maakbaar is en onze creatiekracht niets anders wil dan stromen. 

Midwinter: net als de Zon even stilstaan

Op 21 december, in de donkerste en langste nacht van het jaar, bereikt de Zon haar laagste punt en sterft symbolisch het licht. Vanaf de aarde lijkt het alsof de Zon vervolgens drie dagen op dit laagste punt blijft stilstaan. In de vroege ochtend van 25 december beweegt de Zon zich weer zichtbaar noordwaarts. De nacht voorafgaand aan de geboorte van de Zon heet de Moedernacht ~ Mōdraniht. 

Sommigen vieren de geboorte van de Zon op 21 december, anderen op 24 december. Het kan allebei, voel wat voor jou fijn is. Voor mij vindt de geboorte van de Zon tijdens de Moedernacht plaats, het moment waarop voor mij ook de Heilige Nachten starten. Van 21 tot 24 december sta ik stil (net als Zon) en blik terug op het afgelopen jaar. Ik reflecteer voor mezelf wat er allemaal is gebeurd, elke dag drie maanden om bij stil te staan.

Op de ochtend van 24 december geef ik de Midwinter masterclass van mijn Ancient Herstory Programma. De daarop volgende Moedernacht is voor mij de eerste Heilige Nacht vanwege de magische geboorte van het Nieuwe Licht. La Befana is voor mij het energetische geschenk voor het nieuwe jaar en daarmee de afsluiting van de Heilige Nachten.

Dertien Heilige Nachten

Het aantal Heilige Nachten varieert, vaak spreekt men over twaalf of dertien nachten, maar er zijn ook tradities waar men slechts drie, vier  of zeven nachten kent. Ook hier geldt, voel wat voor jou fijn is. Helaas zijn veel oude gewoontes, gebruiken en rituelen verloren gegaan in de loop der eeuwen en heeft de dominantie van het kerkelijk christendom ook zijn stempel erop gedrukt.

Voor mij is de Moedernacht de eerste Heilige Nacht, vanwege de magische geboorte van het zichtbare nieuwe Licht. La Befana met haar kostbare geschenken is de afsluiting van de Heilige Nachten. Elke nacht gedurende deze magische dertien nachten is een voorbode voor een maand in het nieuwe jaar. Wanneer je met mijn vieringen meedoet, ontvang je iedere nacht een mail en ben je van harte welkom in het besloten gedeelte van de website waar de reflecties & inspiraties plaatsvinden.

Ieder nacht staat symbool voor een maand in het nieuwe jaar: 
24 op 25 december (Moedernacht): je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor januari
25 op 26 december: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor februari
26 op 27 december: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor maart
27 op 28 december: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor april
28 op 29 december: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor mei
29 op 30 december: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor juni
30 op 31 december: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor juli
31 december op 1 januari: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor augustus
1 op 2 januari: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor september
2 op 3 januari: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor oktober
3 op 4 januari: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor november
4 op 5 januari: je dromen en gevoelens van deze nacht zijn een voorbode voor december
5 op 6 januari (La Befana): je dromen van deze nacht dragen de energie van het gehele nieuwe jaar

Zorg dat je naast je bed een notitieboek ~ jouw Yule dagboek ~ en pen hebt zodat je kunt schrijven als je (half) wakker bent. Schrijf je dromen op of noteer het gevoel dat je je herinnert zodra je wakker wordt. Of gebruik de dictafoon van je mobiele telefoon en spreek je boodschap in. Je kunt deze later nog uitwerken in je Yule dagboek.

Geniet van de magie & inspiratie gedurende Midwinter en de Heilige Nachten !

© Karin Haanappel
22 december 2022
www.ancientherstory.nl

 

Aanmelden voor de Heilige Nachten kan ieder jaar vanaf medio december (tot 24 december).