Selma Sevenhuijsen (1948-2024)

 
Nel mezzo del cammin di nostra vita
Mi ritrovai per una selva uscura.
 
Met deze woorden opende ik mijn lezing op 22 november 2014 in de Amstelkerk in Amsterdam. Voor haar tweede boek ‘De Koningin van het Vaticaan’ over Matilda di Canossa vroeg Selma Sevenhuijsen of ik een korte lezing wilde geven tijdens haar boekpresentatie. “Laat je maar leiden door je hart” waren haar woorden en zo kwam ik bij Dante, die ook Matilda noemt in zijn ‘Divina Commedia’. De gehele middag stond in het teken van hartsenergie  en nog steeds koester ik met liefde het allereerste boek dat Selma mij vol trots overhandigde. 
 
Selma en ik hebben elkaar leren kennen bij Academie PanSophia in 2008 en stonden in de jaren erna regelmatig met boekentafels naast elkaar tijdens PanSophia themadagen. We hebben heel wat afgekletst en bewonderden elkaars onderzoek en werk enorm. 
 
In 2022 verscheen Selma’s laatste boek en vroeg ze of ik weer een korte lezing wilde geven tijdens de boekpresentatie. Dit keer mocht ik mij toespitsen op de San Martino in Lucca. “Vanwege jouw kunsthistorisch perspectief op Ancient Herstory is dit een kolfje naar je hand” zei ze me. Op 13 november 2022 zou deze bijzondere dag plaatsvinden en dit keer in het Jungiaans Instituut in Nijmegen, waar wij beide doceerden. Alleen het leven kwam er behoorlijk heftig tussen. De presentatie werd verzet. En is er helaas niet meer van gekomen. 
 
Lieve Selma, je bent op reis gegaan naar de Bron en hebt ons fantastische boeken en nog zoveel meer nagelaten. Jouw sprankelende aanwezigheid zal zeker worden gemist, maar als ik je woorden lees dan voel ik je bezielde persoonlijkheid om me heen. Dan hoor ik je zachtjes fluisteren door alle dimensies …. Dank voor alles wat je hebt gegeven! Die lezing over de San Martino zal ik geven (als ik in Lucca ben geweest) en jouw naam en onderzoek zal ik altijd blijven uitdragen.
 

Ancient Herstory it is and it always will be  

~ Karin Haanappel ~
17 januari 2024
 

De vier belangrijkste Nederlandstalige boeken van Selma, waarvan de laatste drie vormgegeven door de geweldige Dafne Arlman:
De glimlach van de sirene. Reis door het Etruskisch labyrint op zoek naar de Godin. Uitgeverij A3 boeken, 2008.
Koningin van het Vaticaan. Reis in het voetspoor van Matilda van Canossa. Sevenhuijsen Publishing, 2014.
Vrouw aan de hemelpoort. Reis door Italië op zoek naar de dubbelstaartige meermin. Sevenhuijsen Publishing, 2019.
De Sirene en het Volto Santo. Reis door de provincie Lucca op zoek naar hun geheimen. Sevenhuijsen Publishing, 2022.
Alle vier de boeken zijn ook in een Italiaanse vertaling uitgegeven.

Op de onderste foto in het midden: Dafne Arlman & Selma Sevenhuijsen in 2022.