Linda Wormhoudt (1966-2023)

 

dochter van Wil
zus van Diana
moeder van Stefan en Yasmin 
oma van Finn

tante van Romy
leerling van Daan
juf van velen

mensen-mama/oma van vele katten & honden (waaronder mijn Maine Coon mannetje en zijn kinderen)

In de vroege ochtend van 24 juli 2023 maakte mijn dierbare vriendin (collega auteur en juf sjamanisme) de overstap naar de Andere Wereld. Linda leefde al enkele jaren in ‘reserve-tijd’ en ik wist dat er een moment zou komen dat haar aardse bestaan zou eindigen. Haar diepe wens was de voltooiing van haar laatste boek en dat is gelukt, postuum zal dit prachtige boek verschijnen. 

Toen ik vernam dat Linda in een hospice lag, bedacht ik me geen moment om het rouwwiel te leggen en zielenzorg te geven. Enkele jaren geleden heeft Linda mij opgeleid tot Rouwvrouw en hoewel zij de weg als geen ander weet, hoeft zij deze zeker niet alleen te gaan. Met Liefde heb ik mijn kennis omtrent rouwen nu voor haar en haar dierbaren ingezet. Op sommige momenten voelde dit heel onwerkelijk en tegelijk zo vertrouwd. Natuurlijk deed ik dit niet alleen, met mij hebben velen Linda begeleid.

Op 31 juli hebben we Linda naar haar laatste rustplaats in Amsterdam-Noord gebracht. Na een mooie dienst met liefdevolle woorden van haar dochter en zus en een rituele ceremonie door haar Rouwvrouw en Zieleman liepen we door een prachtige erehaag vol mensen die van heinde en ver waren gekomen om een laatste groet te brengen. Wat ben ik dankbaar dat iedereen is gekomen (of op afstand aanwezig was) voor dit eerbetoon aan Linda. Dit verdient zij zo enorm!!! Het was heel indrukwekkend. En het raakt aan de woorden van haar dochter (vrij geciteerd): “mijn moeder was heel veelzijdig en had vele gezichten. Voor iedereen hebben we geprobeerd het tot een waardig afscheid te maken”…..

In het Ancient Herstory Programma is Linda’s naam met regelmaat langsgekomen. Dat zal altijd zo blijven. Twee dagen voor haar begrafenis heb ik nog het onderwerp voor september 2023 aangepast naar de ‘Bronnen van Heiloo’. Het is een veelgevraagd onderwerp vanuit de Ancient Herstory deelnemers en voor mij een eerbetoon aan Linda, met wie ik deze bronnen meermaals heb bezocht als Vrouwen van de Wegen. En hoe mooi dat op 31 juli water uit de Runxput aanwezig was ….. 

 

Ik kan honderden mooie anekdotes vertellen, herinneringen ophalen en inspirerende kennis delen. Niemand minder dan Linda zelf heeft de juiste woorden voor dit speciale moment. Woorden die zij reeds jaren geleden heeft geschreven.

 

Over het water
 
Lief, ik zie je aan de andere kant
Op de andere oever, ver bij mij vandaan
Waar ik ook andere geliefden zie staan
Het water is breed
 
Lief, ik zing naar je
De tonen trillen over de golven
Kun je mij horen?
Kun je mij verstaan?
 
Het water is diep
Mijn armen zijn zo laag
Mijn hart is zo vol
Ik loop de golven in
Naar jou toe
Maar het water is te koud.
 
Uit: “Ademtocht, verhalen over de dood”. In het boek staat met pen geschreven: << Voor Karin, zelfs de dood weet dat liefde alles is. Linda >>
 
Dit is waar ik eindig.
Dit is waar ik begin.
… de laatste woorden van “Nevelvrouw” …
 
 
Karin Haanappel ~
7 augustus 2023