Eeuwenlang zijn er tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen, veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd als gevolg van de heksenvervolgingen. Ook in Nederland vonden die plaats. Dit heeft zijn sporen nagelaten in vrouwen (en mannen) van nu: hoe zij worden gezien en hoe zij zichzelf zien.
Een collectief trauma dat in de ogen gekeken mag worden. Daarom pleiten wij voor een Nationaal Heksenmonument. Wij zijn een grote groep voornamelijk vrouwen uit allerlei sectoren, die het tijd vonden voor meer historisch besef van de heksenvervolgingen. Hiervoor hebben wij de Stichting Nationaal Heksenmonument opgericht. De eerste actie zal op zaterdag 3 juni 2023 plaatsvinden. Op verschillende locaties in Nederland willen we stilstaan bij de slachtoffers van de heksenjachten door het neerleggen van witte bloemen. Meer informatie hierover: nationaalheksenmonument.nl
Mijn bijdrage in de werkgroep is weliswaar op de achtergrond, maar ik steun dit initiatief vanuit de grond van mijn hart. In mijn jarenlange onderzoek naar Herstory (Haar Verhaal in onze geschiedenis) ben ik met regelmaat (de gevolgen van) misogynie tegengekomen. Het is tijd om met de schaduw hiervan af te rekenen, wat we in eerste instantie willen doen met de slachtoffers in het licht te zetten. Daarnaast verschijnt er een pamflet waar verschillende auteurs belangeloos een bijdrage aan hebben geleverd om meer bewustwording te genereren. Ik heb ervoor gekozen om geen artikel te schrijven, maar aandacht te besteden aan dit thema in mijn Ancient Herstory Programma (masterclass 55).
De witte bloemen op de foto bovenaan deze webpagina zijn afkomstig van het schilderij “Reines- Marguerites” uit 1885 van Berthe Morisot (1841-1895). Ik heb gekozen voor deze pionier van het impressionisme die nog altijd niet in het juiste perspectief wordt gezien binnen de reguliere (male-gazed) kunstgeschiedenis, wat indirect ook een gevolg is van misogynie.
Witte bloemen waren in het oude Egypte een symbool van regeneratie. Het christendom heeft dit veranderd naar een symbool van onschuld, zuiverheid en vrouwelijkheid. In alle opzichten zijn witte bloemen passend voor de landelijke actie op zaterdag 3 juni om 12.00 uur. Je kunt ervoor kiezen om naar een van de 20 locaties te gaan (zie website) of op je eigen manier bijdragen door iets op social media te posten met @nationaalheksenmonument en #nationaalheksenmonument erbij.
Namens de gehele werkgroep: Sluit je aan en pleit mee voor een Nationaal Heksenmonument. In het belang van een ieder want het is tijd om af te rekenen met een collectief en intergenerationeel trauma van heksenvervolging.
~ Karin Haanappel ~
29 mei 2023
29 mei 2023
3 juni 2023 #nationaalheksenmonument
Zaterdag 3 juni 2023 om 13.13 uur
Witte rozenblaadjes, in stilte in de natuur, ter herdenking aan hen die vervolgd en ter dood gebracht zijn als heks.
Eerherstel en eeuwige vrijheid
#nationaalheksenmonument
locatie Leemputten Udenhout
De 55e masterclass van het Ancient Herstory Programma (juni 2023) staat in het teken van Heksen.
In het museum Klooster Ter Apel loopt op dit moment een tentoonstelling van de Enschedese kunstenares Ludmilla van der Spoel: De heksen van de Ruiten Aa. Zeer de moeite waard !
Zij heeft er in eigen beheer ook een fraai boek bij gemaakt.
zie: https://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-deheksenvanderuitenaa
en https://www.ludmillavanderspoel.com/serie-heksen-van-de-ruiten-aa/