Eens was de wereld paradijselijk…. vol met vruchtdragende bomen, struiken, bloemen, kruiden en vele dieren. Alles leefde in harmonie met elkaar en was gecreëerd door het goddelijke paar: God de Moeder en God de Vader. Naar hun eigen beeld hadden zij de mens gevormd: Lilith en Adam.

Lilith en Adam leefden vele jaren in gelukzaligheid totdat bij Adam de verveling begon op te treden. Dag naar dag brachten zij op eenzelfde wijze door, het paradijs begon saai te worden in de ogen van Adam. Uit frustratie begon hij zich dominant te gedragen, hetgeen Lilith als zeer onplezierig ervaarde. Vaak vertelde zij hem dat ze als gelijkwaardige schepselen waren gecreëerd maar Adam ging ongestoord door met zijn dominante gedrag. Zelfs tijdens hun seksuele eenwording, die altijd heel aangenaam en in balans was geweest, wilde hij alleen nog maar bovenop liggen zodat hij haar letterlijk overweldigde. Op een gegeven moment was voor Lilith de maat vol. Zij nam afscheid en verdween uit zijn leven….

Adam was in eerste instantie heel opgelucht en blij om van deze irritante vrouw verlost te zijn totdat hij zich realiseerde dat hij geen maatje meer had. Hij vroeg slechts zijn goddelijke vader om raad want hij durfde zijn goddelijke moeder niet meer aan te kijken. God de Vader had een idee, tijdens de slaap haalde hij een rib uit de zijde van Adam en creëerde een nieuwe vrouw: Eva, de moeder van alle levenden. Omdat zij een deel van Adam was gehoorzaamde zij automatisch aan hem. Eva was alles wat Lilith niet was: dienstbaar, zorgzaam, gehoorzaam, passief en helemaal ‘on his back and call’. Adam was gelukkig, althans dat dacht hij te zijn….

Lilith had ondertussen niet stil gezeten. Ze had haar vleugels uitgeslagen en ontdekt dat de wereld veel groter was dan het paradijs. Ze wilde alles ervaren: het licht en de donkerte en door deze delen te integreren was haar bewustzijn enorm verruimd. Toen ze haar lessen had geleerd, wilde ze deze kennis dolgraag aan Adam doorgeven. Omdat alles met alles verbonden is, kon ze niet langer boos op hem zijn want dan zou ze ook boos op zichzelf zijn. Ze ging terug naar het paradijs en ontmoette daar de tweede vrouw van Adam.

Eva zat bij de boom der kennis toen Lilith haar aansprak en een vrucht van deze boom aanbod. Eva weigerde de vrucht te eten omdat ze daar geen toestemming voor had. Toen onthulde Lilith haar het grote levensgeheim en voor Eva smaakte dat naar meer. Maar omdat Eva een deel van Adam was, wilde ze niet zonder hem het paradijs verlaten om de wereld te ontdekken. Dus verleidde ze Adam om ook een hapje te nemen.

Na het eten van deze vrucht wisten Adam en Eva dat ze het paradijs zouden verlaten om hun eigen levensweg te bewandelen, een weg over hoge pieken en door diepe dalen maar zonder een moment van verveling. Net zoals Lilith wensten zij de toestand te bereiken waarin de kennis besloten ligt dat alles met alles verbonden is en alles één is. God de Moeder en God de Vader zwaaiden hun kroost uit toen ze het ouderlijk huis (paradijs) verlieten……in plaats van ze te straffen voor een zonde die niet begaan is. Bewust worden is een eigen wijsheid verkrijgen. Dat is gnosis, de kennis van het hart.

Vanuit angst om controle over de ander te verliezen, is het verhaal van de zondeval ontstaan en de gnosis verketterd. Het instituut kerk heeft er vele eeuwen mee weg kunnen komen. Het is de hoogste tijd dat de mensheid de vrucht weer gaat eten en bewust wordt!

© Karin Haanappel
21 juli 2011