fbpx

Toen ik werd geboren, bestond er geen benaming voor wat ik was.…. met deze woorden begint het boek ‘Circe’ van Madeline Miller uit 2018. Heb je het gelezen? Ik houd van mythologie, herstory en boeken dus dit exemplaar was voor mij een #mustread
Genoten heb ik van het taalgebruik en de invalshoek van Miller, geschreven vanuit het perspectief van Circe zelf. In tegenstelling tot Homerus en Ovidius (male-gazed schrijvers) is Circe bij Miller geen monster maar een godin die de magie en de toverkunst ontdekt en zich staande weet te houden in een wereld van afkeer en jaloezie.

In zijn recensie schrijft Ko Lankester: “Met een briljante, glasheldere stijl volgt Madeline Miller de belevenissen van Circe door de jaren heen op de voet. Ik ken geen hedendaags boek dat de sfeer van de Griekse mythen zo levensecht weet op te roepen. We zijn erbij als Odysseus op Aiaia strandt. Alleen zien we hem nu met de ogen van Circe, niet door de ogen van Griekse dichters die graag het monster Circe op een afstand hielden of door de ogen van hedendaagse wetenschappers die meestal ook niet veel met haar op hebben en niet geloven in de realiteit van mythen en magie. Er zijn veel thema’s aan het boek te ontlenen: de kracht van een vrouw alleen in een vijandige wereld; de waarde en de gevaren van het vertrouwen van anderen, die je kunnen steunen, je laten vallen of bedriegen; de betoverende kracht van een magische wereld met alle mogelijkheden en gevaren van dien. Bovenal is de wereld die Madeline Miller oproept een beklemmende realiteit, geen symbool voor iets anders. Ik ga niet vertellen wat Circe allemaal meemaakt. Lees het boek en laat je meeslepen. Lof ook voor de uitstekende Nederlandse vertaling door Miebeth van Horn en de mooie vormgeving van Uitgeverij Orlando.

Ik sluit me volledig bij Ko aan en soms, heel soms bekruipt me het gevoel om een themadag over Circe te organiseren. Om met elkaar van gedachten te wisselen over haar, over dit boek maar ook aan de hand van de beeldende kunst doorheen eeuwen haar verhaal te laten spreken. Haar verhaal heeft een pre-klassieke oorsprong en dat maakt het zo boeiend, vind ik. Circe is oer en tijdloos. Die themadag is ook tijdloos, dus 2021 is vroeg genoeg – eerst zelf schrijven & uitgeven met af en toe een mooi boek om te lezen ter ontspanning. 

afbeelding: John Waterhouse, Circe Invidiosa, 1892 | cover Circe | Beatrice Offer, Circe, 1911
leesfragment: https://www.uitgeverijorlando.nl/wp-content/uploads/2018/12/miller_circe_leesfragment.pdf
bestellen: klik hier 

© Karin Haanappel
2 januari 2020
www.ancientherstory.nl